5 semne ale constipației la copii

Constipația apare destul de frecvent în cazul copiilor, afectând aproximativ 9%[1] dintre ei. În cazul acestora, cauzele constipației sunt foarte variate, spre exemplu, copiii cu vârsta mai mare de 2 ani, pot evita toaleta din diverse motive: fie sunt prea implicați într-un joc, fie nu vor sa meargă la baie în acel moment. Alții pot fi preocupați de curățenia băilor din grădiniță sau școală, și chiar de lipsa de intimitate, motiv pentru care refuză să folosească toaleta mai multe zile la rând, ajungând la constipație. Desigur, și alimentația joacă un rol important în apariția constipației în rândul copiilor. Schimbările în dietă pot afecta tranzitul intestinal, iar copiii care consumă foarte multe dulciuri și zahăr sunt mult mai predispuși la constipație.

Studiile[2] arată că în ciuda faptului că 10% dintre copii se confruntă cu constipația, doar 3% dintre părinți ajung să consulte un medic cu privire la această problemă. Acest lucru se datorează faptului că părinții tratează constipația acasă, cu diverse remedii populare sau, în multe cazuri, părintele nici nu observă că cel mic se confruntă cu această tulburare.

Iată 5 semne ale constipației la copii:

  1. Mai puțin de 2 scaune pe săptămână
  1. Istoric de retenție a scaunului

Spuneam mai devreme că în cazul copiilor, constipația poate să fie și o urmare a retenției scaunului. După o anumită vârstă, cel mic poate alege să nu meargă la baie în detrimentul altor lucruri considerate mai importante, cum ar fi joaca. Există și situații în care, copilului îi este teamă să folosească toaleta din cauza unor experiențe mai neplăcute. De multe ori, schimbarea mediulu (de exemplu: începerea grădiniței) este asociată cu situațiile în care cel mic evită să meargă la toaletă. 

Dacă și copilul tău trece printr-o perioada de schimbari sau de adaptare la un mediu nou, asigură-te ca îți spune dacă a folosit toaleta sau nu. În cazul în care nu a folosit-o, întreabă-l au fost motivele pentru care a evitat să meargă la toaletă.

  1. Scaun tare și dureros

Scaunul tare și dureros este un simptom clar al constipației. Dacă cel mic se plânge de așa ceva, poți încerca în primul rând să faci câteva schimbări în alimentație. Însă, dacă problema persistă, este bine să dai și o fugă cu cel mic până la medic.

  1. Durere abdominală

Constipația în cazul copiilor poate fi însoțită și de dureri abdominale. Dacă observi că cel mic se ține de abdomen, refuză să mănânce și se plânge că îl doare, este clar că se confruntă cu probleme digestive.

Constipația este una din problemele pentru care trebuie să consulți medicul, deoarece netratată, poate duce la probleme serioase de sănătate.

Optifibre® este un produs din 100% fibre naturale, solubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Acest produs de la Nestlé, divizia Health Science este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani! Urmează recomandările medicului în ceea ce privește dieta celui mic și tratamentul necesar pentru remedierea constipației.  

1 van den Berg MM, Benninga MA, Di Lorenzo C. Epidemiology of childhood constipation: a systematic review. Am J Gastroenterol. 2006 Oct. 101(10):2401-9.
2 Borowitz SM, Cox DJ, Kovatchev B, et al. Treatment of childhood constipation by primary care physicians: efficacy and predictors of outcome. Pediatrics. 2005 Apr. 115(4):873-7.

Ai ceva de adăugat?...

*