Simptome constipație

În ziua de astăzi, marea majoritate a oamenilor se confruntă cu o serie de afecţiuni care se dezvoltă fie pe baza anumitor contexte medicale, fie generate de dezechilibre care afectează în mod direct doar un anumit palier.

Simptome contipatie

Printre acestea se enumeră şi constipaţia. Este o afecţiune deloc de neglijat, care poate influenţa în mod negativ întregul organism şi are capacitatea de a favoriza şi apariţia altor probleme medicale, uneori chiar foarte grave. Simptomele contipaţiei sunt cele care dau semnalul că o problemă s-a instalat la nivelul tranzitului intestinal.

Simptomele constipaţiei nu se manifestă doar la adulţi, ci pot fi întâlnite chiar şi la copiii cu vârste foarte fragede.

Constipaţia este reprezentată prin  eliminarea cu întârziere a conţinutului intestinului gros. Acestă întârziere se confirmă atunci când este vorba despre mai mult de 48 de ore şi când este însoţită de o cantitate redusă şi cu o consistenţă crescută a meteriilor fecale.

Pentru a înţelege când şi de ce se manifestă simptomele constipaţiei, trebuie explicat şi modul în care funcţionează acest mecanism, specific tranzitului intestinal. Pe măsură ce se produce tranzitul alimentelor semi-lichide, din intestinul subţire către capătul intestinului gros, se va absorbi foarte multă apă, fapt ce va favoriza formarea scaunului. Contracţiile musculare care au loc în intestinul gros au rolul de a împinge deşeurile acumulate înspre rect. În această etapă, atunci când este vorba despre constipaţie, scunul acumulat este tare şi uscat. Motivele pentru care se produce acest fenomen sunt fie o absorbţie mult prea mare de apă din partea colonului, fie contracţiile musculare ale acestuia sunt prea lente şi nu favorizează un tranzit în timp optim, fecalele stagnând prea mult timp.

Constipaţia poate fi favorizată de anumiţi factori şi de anumite contexte medicale dobândite sau moştenite odată  bagajul genetic.

Simptomele constipaţiei apar atunci când tranzitul intestinal este afectat de o alimentaţie deficitară, săracă în fibre, de o hidratare necorespunzătoare, atunci când exerciţiile fizice lipsesc cu desăvârşire, când organismul trece prin anumite transformări, cum ar fi perioada de sarcină, când se ignoră nevoia de a merge la toaletă sau când se face abuz de laxative sau se administrează fără o prescripţie medicală.

Însă constipaţia este favorizată şi de consumul de medicamente şi de bolile care necestită aceste tratamente. Afecţiunile care pot determina instalarea constipaţiei sunt disfuncţiile neurologice, metabolice şi endocrine, plus  afecţiunile care vizează organele digestive. Efectele acestora influenţează mişcarea materiilor fecale prin colon şi rect. Printre aceste boli pot fi enumerate boala Parkinson, accidentul cerebral, diabetul zaharat, hiper şi hipotiroidia, traumatismele coloanei vertebrale, scleroza multiplă, sindromul Down, hipercalcemia, uremia, Lupusul eritematos sistemic, sclerodermia sau bolile colonului şi rectului precum  obstrucţiile intestinale, aderenţele, tumorile, stricturile colorectale sau cancerul.

Simptomele contipaţiei nu întârzie să apară, imediat ce tranzitul intestinal este încetinit, indiferent de cauza care a condus la producerea acestei efecţiuni.

Astfel, printre cele mai comune simptome ale constipaţiei se pot enumera durerile colonului, vărsăturile, durerea de cap, astenia fică şi psihică, ameţelile,  pot apărea insomniile, anorexia, însă simptomele cele mai frecvente şi care se instalează imediat ce tranzitul este întârziat, sunt senzaţia de plenitudine şi greţurile.

Simptomele contipaţie sunt cele pe baza cărora se stabileşte cu ce tip de contipaţie se confruntă persoana în cauză.

Evacuarea materiilor fecale la un interval de câteva zile, scaunele fiind tari şi deshidratate, sunt simptomele constipaţiei întâmplătoare, cu care se poate confrunta oricine  în momentul în care îi sunt perturbate obiceiurile zilnice. Se tratează uşor, dispărând odată cu reluarea activităţilor şi obiceiurilor fireşti.

Balonarea, durerile abdominale, rărirea scaunelor şi consistenţa moale a acestora, sunt simptome care indică constipaţia simptomatică, care apare în cursul altor afecţiuni, începând şi terminându-se odată cu acestea.

Evacuarea rară a intestinului, chiar şi  la peste patru zile, consistenţa crescută a scaunului, duritatea, cantitatea redusă şi culoarea închisă a acestuia, senzaţia falsă de solicitatea a scaunului, durerile de cap, insomnia, oboseala, balonarea, gustul neplăcut şi nefiresc pe care pacienţii îl resimt în cavitatea bucală  sunt simptome ale constipaţiei cronice. Acest tip de constipaţie este urmarea unor tulburări de ordin funcţional care conduc la încetinirea progresiunii conţinutului colonului. De asemenea, slăbirea musculaturii abdomenului şi a perineului, vârsta înaintată, sarcinile repetate, sedentarismul, obezitatea, hidratarea insuficientă, insuficienţa celulozei alimentare, inhibarea voluntară  şi repetată a defecaţiei, nerespectarea necesităţilor semnalate de organism, toate pot conduce la instalarea constipaţiei cronice. Acest tip de constipaţie poate fi durerosă sau necomplicată, însă netratată se poate manifesta toată viaţa. Tratarea constipaţie presupune intervenţia asupra stilului de viaţă, a  alimentaţiei şi prin administrarea  la timp a tratamentului potrivit.

Constipaţia poate genera apariţia anumitor complicaţii, destul de neplăcute, care pot influenţa calitatea vieţii.  Astfel pot apărea hemoroizii, fapt datorat forţării defecării, sau  fisurile anale, cauzate de trecerea unui scaun voluminos şi tare prin anus, fenomen care se manifestă şi prin pete de sânge pe suprafaţa scaunelor.

Poate apărea şi fenomenul prin care o porţiune a mucoasei rectale este exteriorizată, fenomen denumit prolaps. Acest context va conduce la o secreţie foarte mare a mucusului intestinal şi evidenţierea acestuia la tuse şi efort.

De asemenea, o altă urmare a constipaţiei poate fi impactarea scaunului, forţa musculară nefiind suficientă pentru a elimina un scaun voluminos şi dur. Acest fenomen se întâmplă, în special, la vârstnici şi copii.

Din aceste motive, simptomele constipaţiei cronice nu pot fi neglijate. Chiar dacă persoana în cauză poate considera că aşa funcţionează organismul său, efectele secundare care se pot instala în timp  ar trebui să demareze luarea unor măsuri. Organismul uman  funcţionează bine atunci când este în echilibru, iar simptomele constipaţiei trag un semnal de alarmă că acest echilibru este precar. Din acest motiv, se vor lua măsurile impuse astfel încât să se asigure o bună funcţionare a organismului.

Pe baza simptomelor constipaţie se poate stabili instalarea unor  probleme medicale. Însă medicii pot apela şi la o serie de alte investigaţii care vor ajuta la depistarea cauzelor care conduc la aceste întârzieri intestinale.

Se poate apela la studii de laborator, testele fiind utile în cazul depistării nivelului de hormoni sau pentru descoperirea  eventualelor tumori sau a unui număr crescut de leucocite.

Studiile imagistice au capacitatea de a furniza informaţii legate de problemele intraabdominale, asta în cazul pacienţilor care manifestă dureri abdominale acute, febră foarte mare sau leucocitoză.

Clisma cu substanţă de contrast este indicată pentru depistarea unui volvulus sau a stricturii colonice. O soluţie pe bază de bariu va fi administrată prin intermediul unei clisme, vizibilitatea acesteia la o radiografie indicând zonele cu probleme.

Colonoscopia reprezintă o altă investigaţie care poate ajuta la vizualizarea în timp real a posibilelor leziuni existente, pecum şi la prelevarea probelor pentru biopsie. Se examinează colonul printr-un aparat tubular numit endoscop.

Defecografia este necesară în cazul în care pacientul este suspectat că ar prezenta o obstrucţie la nivelul canalului anal.

Toate aceste investigaţii au rolul de a ajuta medicul în diagnosticare corectă, în confirmare simptomelor constipaţiei şi în găsirea tratamentului potrivit.

Alegerea tratamentului se face pornindu-se de la cauzele care au generat instalarea constipaţiei şi la apariţia simptomelor specifice.

În cele mai multe cazuri, modificarea dietei şi a stilului de viaţă pot ameliora simptomele constipaţiei. Se va apela la consumul de fructe şi legume proaspete, la o hidratare corectă, la cereale nedecorticate şi seminţe de plante şi se vor evita mâncărurile grase şi prăjite. Se va stabili un orar fix de masă, se vor efectua exerciţii fizice şi se vor lua în calcul semnalele organismului, fără a se neglija nevoia de a merge la toaletă, indiferent de context. Se vor schimba obiceiurile alimentare, apelându-se la relaxare şi deconectare, masa fiind servită încet şi pe un fond calm, nu rapid şi într-o stare de agitaţie.

Pentru cazurile mai severe, medicul va prescrie medicaţie laxativă pe bază de fibre, uleiuri minerale, magneziu sau alte substanţe care au rolul de a favoriza formarea bolului de materii fecale, de a stimula defecarea, de a lubrifia şi de a creşte motilitatea colonică prin diverse tipuri de mecanisme.

Sunt şi cazuri extreme în care medicul specialist decide că trebuie intervenit chirurgical. Sunt situaţiile în care se pune problema investigării cauzelor severe care au condus la instalarea  constipaţiei, cum ar fi volvulusul, ischemia şi infecţia intestinală.

Simptomele constipaţie reprezintă calea prin care organismul uman semnalează existenţa  problemelor  la nivelul tranzitului intestinal. Constipaţia este depistată prin intermediul simptomelor, iar măsurile care  se impun nu trebuie să întârzie.

5 semne ale constipației la copii

Constipația apare destul de frecvent în cazul copiilor, afectând aproximativ 9%[1] dintre ei. În cazul acestora, cauzele constipației sunt foarte variate, spre exemplu, copiii cu vârsta mai mare de 2 ani, pot evita toaleta din diverse motive: fie sunt prea implicați într-un joc, fie nu vor sa meargă la baie […] mai mult »

Când mergem la doctor

Constipaţia este un capitol parcurs de mare parte a populaţie, urmare a modului haotic de viaţă, a alimentaţie dezechilibrate, lipsei de mişcare fizică şi a oboselii accentuate. În acest context deloc bun, o altă afecţiune apărută pe parcurs, va amplifica şi mai mult simptomatologia constipaţie şi va genera probleme. CONTINUARE […] mai mult »