Care sunt efectele secundare care însoțesc diversificarea – la ce trebuie să fiți atenți?

Diversificarea este o etapă încărcată de emoții pentru părinți și plină de surprize pentru bebeluș. Până la vârsta de 1 an, specialiștii recomandă ca hrana de bază a bebelușului, adică hrana care îi va îndeplini toate cerințele nutriționale, să fie laptele mamei sau formula de lapte, ceea ce înseamnă că diversificarea are prea puțin de a face cu nevoile de nutrienți necesari pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului. Atât timp cât vă alăptați copilul de cel puțin 3-4 ori pe zi sau îl hrăniți corespunzător cu formulă de lapte, hrana solidă va fi doar un mic adaos la dieta alimentară.

constipat.ro - Care sunt efectele secundare care însoțesc diversificareaCeea ce se urmărește prin diversificare este ca bebelușul să interacționeze cu hrana solidă, să facă cunoștință cu noi și noi alimente, să se joace cu mâncarea și cu lingurile și cu bolul său, să învețe să mănânce și să înghită. Desigur, diversificarea este și o perioadă în care părinții pot pune bazele unei alimentații sănătoase pe viitor, atât timp cât vor avea grijă să îi ofere bebelușului o varietate de alimente din toate categoriile (fructe, legume, leguminoase, frunzoase, verdeață, unele alimente lactate, carne și pește, cereale integrale), dar și să gătească acele alimente cât mai curat, de preferabil la aburi sau fiert.

S-ar putea spune că diversificarea, deși nu este o perioadă stresantă în care să aveți așteptări sau să puneți presiune asupra bebelușului să mănânce cantități enorme, este o etapă care poate aduce destul de multe schimbări, alături de unele efecte secundare. Haideți să vedem în rândurile care urmează care sunt cele mai comune efecte secundare care însoțesc adesea perioada de diversificare:

Stări de agitație. Multor bebeluși le vine greu să se desprindă de sânul mamei, așa că nu vor îmbrățișa diversificarea cu mare drag. Dimpotrivă, s-ar putea să plângă de fiecare dată când doriți să îl hrăniți cu alimente solide. Din acest motiv, este recomandat să hrăniți bebelușul când nu îi este prea foame și când are o dispoziție bună pentru a evita stările de frustrare. De regulă, bebelușul va accepta hrana solidă la 60-90 de minute după ce a fost alăptat sau hrănit cu formulă de lapte, adică atunci când îi este ușor foame, dar nu plânge după mâncare.

Erupțiile în zona scutecului. Acestea pot fi cauzate de modificările procesului digestiv după introducerea alimentelor și nu indică neapărat o alergie sau o intoleranță alimentară.

Modificări de scaun. Scaunul va deveni mai solid, va avea o culoare diferită și va avea un alt miros odată cu introducerea alimentelor. După ce veți avansa texturile și veți oferi bebelușului bucățele mai mari de alimente, este posibil să le găsiți nedigerate în scaunul său, dar acesta nu este un motiv de îngrijorare.

Preferințe față de dulce. Mulți pediatri susțin introducerea legumelor ca primele alimente în diversificare, înaintea fructelor, însă cercetările științifice nu susțin o ordine anume în privința introducerii alimentelor. Oricum, bebelușii se nasc cu o preferință față de dulce, așa că dacă veți introduce legume înainte de fructe nu înseamnă că bebelușul nu va mai mânca dulce niciodată. Cel mai important este să îi oferiți atât fructe, cât și legume, și mai puțin contează ordinea introducerii.

Riscul de anemie. Începând cu vârsta de 6 luni, în special bebelușii alăptați vor prezenta o nevoie mai mare de fier. Este esențial să îi oferiți surse de fier, cum ar fi cereale fortificate cu fier sau carne de pui, de curcan, carne de vită și de pește. Atât legumele cât și fasolele conțin fier, însă fierul din legume și leguminoase este cel mai bine absorbit dacă va fi asociat cu vitamina C, această vitamină găsindu-se predominant în pătrunjel și în citrice.

Într-un final, nu mai insistați să îi oferiți bebelușului încă o linguriță de mâncare dacă vă arată semne că s-a săturat, adică întoarce capul, scuipă mâncarea, plânge sau nu mai deschide gura. Bebelușii știu instinctiv când să se oprească, așa că forțându-i să mai mănânce un pic și încă nu pic nu duce la nimic bun.

Ai ceva de adăugat?...

*