Despre constipație

Constipația nu ar trebui să reprezinte un aspect tabu deoarece reprezintă ceva complet natural și firesc, fiind o problemă cu care se confruntă aproape orice persoană cel puțin o dată în viață. Este bine să fiți întotdeauna informați despre constipație pentru a știi cu ce să o tratați și cum să evitați să se ajungă în situații mai grave. Dacă doriți să aflați mai multe date despre constipație, continuați să citiți.

Despre constipatie

Despre constipație – ce este?                                                                            Contrar multor păreri, constipație nu reprezintă o boală, ci mai degrabă un simptom sau o problemă. Aceasta se manifestă prin apariția scaunului la o distanță mai mare de 2 zile sau prin absența acestuia în rutina uzuală. Acest lucru se manifestă prin încetinirea tranzitului intestinal, precum și întâmpinarea unei dificultăți la eliminarea scaunului. În mod obișnuit și normal, o persoană ar trebui să aibă un scaun pe zi pentru un colon sănătos. Totuși, acest aspect nu este întâlnit chiar foarte frecvent, ci doar în cazul a 50% dintre oameni.

Pe lângă scaunele rare sau efectuate cu dificultate, constipația mai aduce cu sine câteva aspecte. Dintre acestea, o afecțiune neplăcută ar fi durerile abdominale ce pot fi cauzate și de senzația de balonare. În unele cazuri, există posibilitatea confruntării și cu dureri de spate în zona inferioară.

Pentru cei interesați de noțiuni mai detaliate, vă vom oferi și o definiție a constipației în termeni mai medicali. Constipația este caracterizată de absorbția unei cantități prea mari de apă de către colon sau de contracțiile musculare prea lente ale colonului.

Despre constipație – posibile cauze                                                              Cauzele apariției constipației diferă de la o persoană la alta, de la un organism la altul și în funcție de stilurile de viață diferite. Deși cauzele pot fi foarte diverse, dacă sunteți bine documentați despre ele aveți posibilitatea de a le evita sau minimiza pentru a micșora șansele apariției constipației.                                                                                                                    Fibrele alimentare

Alimentele în care sunt regăsite cele mai multe fibre sunt fructele, legumele și cerealele. Ele pot fi de două categorii – solubile și insolubile – și întruchipează componenta alimentului pe care organismul este incapabil să o digere. În cazul fibrelor solubile, acestea pot fi dizolvate în apă, căpătând în intestine o textură moale, comparabilă cu un gel. În cazul fibrelor insolubile, acestea trec prin intestine într-o formă aproape neschimbată. Cantitatea suficientă de fibră dintr-o dietă împiedică sau micșorează apariția constipației.

Una dintre cele mai des întâlnite cauze pentru constipație o reprezintă o dietă foarte săracă în fibre, concomitent cu una foarte bogată în grăsimi provenite din lactate, ouă și cărnuri. Cantitatea recomandată de fibre pentru o dietă sănătoasă este de 20-35 de grame, majoritatea oamenilor consumând mai puțin de 14 grame în dieta zilnică.

Lichidele

Consumarea oricărui fel de lichide – apă, supă, ciorbă, sucuri etc – ajută la creșterea fluidității conținutului din colon și contribuie la creșterea materiilor fecale. Lichidele au rolul de a face mai fine și mai moi fecalele, acestea devenind mai ușor de eliminat și mai dese. Minimul care se recomandă de către toți medicii specialiști este de 2 litri de apă pe zi sau măcar 2 litri de lichide pe zi. Contrar credințelor populare, băuturile pe bază de cofeină precum sunt cafeaua, cola sau unele tipuri de ceai, nu ajută la accelerarea eliminării materiilor fecale. Același lucru este valabil și pentru alcool. În cazul în care nu vă place să consumați apă simplă, încercați să stoarceți puțină zeamă de lămâie în apă pentru a-i oferi un gust. De asemenea, dacă vă place să consumați sucuri, încercați să optați pentru variante care să nu fie carbogazoase, dar mai ales să fie cât mai naturale, sucurile din fructe și legume bio conținând și fibre pe lângă apă.

Exercițiile fizice

Lipsa sportului sau a mișcării din viața de zi cu zi nu are un impact benefic asupra organismului în niciun mod, iar acest lucru nu se schimba nici în cazul tranzitului intestinal. Un corp inactiv, sedentar, are o activitate intestinală lentă ce poate conduce la apariția constipației. S-a remarcat faptul că apariția constipației este foarte frecventă în cazul unei persoane care este imobilizată la pat din cauza unei boli sau din cauza unui accident, deci puteți să vă așteptați și dumneavoastră la asta în cazul în care treceți prin așa ceva.

Exercițiile fizice de orice tip, chiar și mersul pe jos, contribuie la stimularea contracțiilor intestinale care pun colonul în mișcare. Lipsa totală de activitate fizică și susținerea unui mod de viață sedentar riscă apariția constipației cronice.

Medicamentele

O altă cauză neașteptată a constipației este reprezentată de medicamentele care pot încetini mișcările colonului, accentuând sau generând apariția constipației. Puteți afla dacă medicamentele pe care le consumați includ această problemă în rândul efectelor secundare prin verificarea prospectului. Totuși, există câteva categorii generale de medicamente care sunt predispuse la apariția constipației. O prima categorie sunt medicamentele pentru durerea de orice fel. În cazul în care obișnuiți să luați pastile pentru orice fel de durere, indiferent de intensitatea acesteia și vă confruntați cu constipație, puteți lua în calcul și medicamentele ca o cauză.

Printre alte categorii de medicamente care vă pot afecta tranzitul intestinal se numără medicamentele antiacide, medicamentele antihipertensive, medicamentele pentru Parkinson, medicamentele antispastice, medicamentele diuretice, medicamentele anticonvulsivante sau medicamentele antidepresive.

Tot legat de medicamentație, trebuie să știți că și abuzul de laxative poate conduce la constipație. Deși rolul unui laxativ este eliminarea rapidă și accentuată a fecalelor, consumarea acestora într-o cantitate ridicată va avea un efect total opus. Laxativele pot da naștere unei dependențe, mulți oameni ajungând să fie de părere că în lipsa laxativelor nu mai pot avea scaune – afirmație complet eronată. Laxativele pot afecta în timp celulele nervoase din colon, alterând prin urmare modul natural prin care colonul se contractă. Același lucru este valabil și în cazul efectuării prea dese a clismelor.

Alte cauze

Medicii au constatat că o posibilă cauză pentru apariția constipației o poate reprezenta și sarcina. În timpul sarcinii, femeile se confruntă cu numeroase schimbări hormonale și fizice, schimbări ce le afectează și tranzitul intestinal și pot conduce la apariția unor probleme cu eliminarea fecalelor. În timpul sarcinii, este posibil ca o femeie să resimtă compresiuni efectuate de uter asupra colonului, acesta fiind principala cauză pentru un tranzit intestinal lent.

O altă cauză poate fi călătoritul. Fiind supus unui stres ce presupune deplasarea, consumarea unor mâncăruri noi, posibilitatea lipsei de somn, schimbarea de fus orar sau pur și simplu întâlnirea unui mediu nou, corpul uman poate fi stresat și poate răspunde acestui stres cu apariția constipației.

De asemenea, apariția constipației este legată și de vârstă. Deși este o problemă ce poate apărea la orice vârstă, statistic vorbind, șansele pentru dezvoltarea constipației cresc pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă.

Despre constipație – diferite tratamente

Pe lângă remediile de care probabil v-ați dat seama după citirea cauzelor – creșterea aportului de fibre din dieta zilnică, consumarea unei cantități mai ridicate de lichide și practicarea sportului, există și câteva remedii naturale și prietenoase cu organismul dumneavoastră pe care trebuie să le încercați.

Tratamentele naturiste

Înainte de a apela la medicamente sau la soluții extreme este bine să încercați întâi remediile naturiste pentru a vedea dacă se va rezolva sau nu problema. O prima variantă o reprezintă semințele de in. Acestea sunt o varianta excelentă deoarece un în compoziția lor un aport foarte mare de fibre. Semințele de in pot fi adăugate întregi în diferite preparate sau le puteți consuma ca atare. Pentru a le maximiza efectele acestea trebuie pregătite într-un anumit mod. Lăsați timp de 3 ore o lingură de semințe de in la înmuiat. Puteți consuma și semințele, dar este indicat să consumați mai ales apa în care au stat semințele, de preferință înainte de culcare.

Un alt remediu natural pentru vindecarea constipației îl reprezintă perele. Aceste fructe au un conținut ridicat de vitamina C și de fibre. Sporind cantitatea de fibre și de vitamine, ajutați corpul să elimine mult mai rapid și mai ușor reziduurile din colon.

Un remediu exotic la care puteți apela este fructul papaya. Studiile arată că dacă încercați să consumați acest fruct dimineața, pe stomacul gol, acesta are proprietăți ce stimulează tranzitul intestinal, evitând astfel constipația.

Pentru a vă îmbunătății tonusul și a vă accelera metabolismul, dar mai ales pentru a preveni constipația, consumați dimineața când vă treziți un pahar plin cu apă călduță. Pentru a spori beneficiile apei calde dimineața, stoarceți în pahar lămâie, lime sau chiar ambele. Acest truc vă va ajuta și la curățarea tenului.

Problemele cu constipația apar și din cauza problemelor cu digestia. Niște ingrediente renumite pentru ajutarea digestiei, dar și pentru gustul lor deosebit, sunt smochinele și curmalele. O alternativă sănătoasă a dulciurilor, atât smochinele, cât și curmalele, ajută digestia, impulsionează tranzitul intestinal, iar efectele lor vor fi văzute după 24 de ore de la consumare.

Alte idei de purgative foarte eficiente care nu presupun efecte adverse sunt uleiurile – nu toate, ci uleiul de măsline și cel de ricin. Acestea se pot consuma în cantitatea de două lingurițe adăugate într-un pahar de lapte cald și consumate seara înainte de culcare.

 

Cum poți avea grijă de tenul tău în lunile de vară?

Deși puține persoane acordă cu adevărat atenție tenului, o rutină de îngrijire zilnică și respectarea unor reguli simple sunt lucruri care fac diferența dintre o față sănătoasă și una cu imperfecțiuni. Tenul este tot timpul expus factorilor de mediu (radiații ultraviolete, praf, impurități, bacterii), precum și produselor de make-up. Pe […] mai mult »

Produsele homeopate – ce sunt și unde le poți găsi?

Homeopatia este o metodă de tratament care se bazează pe capacitatea naturală de vindecare a organismului, folosind diverse medicamente realizate din ingrediente de origine minerală, vegetală și animală. Remediile homeopate sunt lipsite de toxicitate, nu au nicio reacție adversă și nu dau dependență, motiv pentru care sunt folosite de un […] mai mult »

3 pași prin care puteți combate constipația

Se știe că lipsa unui program adecvat de somn contribuie la probleme digestive, cum ar fi balonarea, excesul de gaze și constipația. Somnul afectează rinichii, care reglează echilibrul apei. Dacă nu dormim suficient, organismul nostru va suferi de retenție de lichide, vom avea pofte necontrolate de carbohidrați nesănătoși și vom […] mai mult »