Constipația la copii

Constipaţia este o afecţiune cu care se confruntă mare parte din populaţie, ca rezultat la unui stil de viaţă dezordonat, al unei alimentaţii dezechilibrate şi al hidratării incorecte, al sedentarismului sau al unor boli ce pot genera probleme la nivelul tranzitului intestinal.

Constipatia la copii

Constipaţia  este reprezentată prin evacuarea rară sau dificilă a conţinutului intestinal. Suspectarea de constipaţie apare în momentul în care intervalul dintre scaune depăşeşte trei zile sau dacă acestea sunt evacuate cu dificultate, având o consistenţă crescută.

Dacă în cazul adulţilor constipaţia poate fi un semnal de alarmă care atrage atenţia că există posibilitatea ca organismul să se lupte şi cu o altă afecţiune, în cazul celor  mici  lucrurile stau puţin diferit, constipaţia la copii nereprezentând un rezultat al schimbărilor alimentare  sau  al anumitor comportamente.

Există însă şi cazuri, destul de rare,  în care  o anumită problemă medicală poate genera afecţiuni la nivelul intestinelor la copii.

Constipaţia la copii apare în mod frecvent, cauzele care conduc la producerea acestui fenomen fiind multe şi variate. Un copil este constipat atunci când scaunul este rar, la mai mult de trei zile şi când  devine din dur. Evident că fiecare copil are ritmul său, însă cu o bună colaborare între părinţi şi medicul pediatru se poate stabili dacă micuţul suferă într-adevăr de constipaţie. Pentru un copil care are scaun zilnic, un episod în care întârzie mai mult de trei zile, va fi considerat un episod de constipaţie. Consistenţa scaunului reprezintă şi aceasta un criteriu de stabilire a tipului de constipaţie.

Simptomele constipaţiei la copii sunt diferite, fiecare manifestând pe lângă simptomatologia clasică,  şi anumite simtome comportamentale, care au rolul de a împiedica producerea unui episod considerat de ei, dureros.

Constipaţia la copii se manifestă prin durere abdominală în jurul buricului sau chiar crampe abdominale.

Copilul va manifesta lipsa poftei de mâncare, poate tarversa episoade cu vărsături, incontinenţă urinară  sau urinare frecventă.

Aflaţi în faţa unui episod ce poate deveni dureros, cei mici pot avea un comportament specific. Ei recurg la contractarea muşchilor anali, pentru a preveni trecerea scaunului, moment în care ei ar resimţi durere. Îşi pot strânge picioruşele, astfel încât să fie siguri că nu vor avea scaun. Este o reacţie firească, dar care ar trebui corectată, cu multă răbdare şi perseverenţă.

Apariţia constipaţiei  la copii poate fi influenţată  de o multitudine de factori şi comportamente.

Pentru bebeluşii alăptaţi la sân, oprirea laptelui matern şi introducerea formulei de lapte praf, poate  genera apariţia constipaţiei, pentru o perioadă scurtă de timp.

Pentru un copil mai mare de 18 luni, principala cauză a constipaţiei este evitarea intenţionată  toaletei. Fie pentru că sunt foarte preocupaţi cu joaca, fie pentru că nu au înţeles încă importanţa respectării semnalelor propriului corp, cei mici aleg de foarte multe ori să nu piardă vremea mergând la toaletă, fapt ce va contribui la instalarea problemelor pe acest palier. Din acest motiv, părinţii şi cei care supraveghează copiii ar trebui să fie atenţi la comportamentul acestora, sesizând momentul când cel mic ar trebui să meargă la toaletă şi asigurând acest lucru. Cu timpul, se va stabili chiar un orar orientativ după care funcţionează organismul celui mic, şi va fi respectat pentru a se evita apariţia constipaţiei.

Un episod anterior dureros îl va determina pe copil să evite mersul la toaletă. Acest fenomen va dicta creierului să ignore semnalele date de către colon, fapt ce va favoriza stagnarea scaunului în colon, unde va fi deshidratat, devenind tare şi uscat.

Copilului i se va explica faptul că nu este indicat să procedeze aşa, deoarece amânarea eliminării scaunului nu va face decât înrăutăţească lucrurile.

Pentru copiii mai mărişori, o cameră de baie  nepotrivită sau lipsa igienei pot conduce la refuzul acestora de a merge la toaletă. Acesta este cazul copiilor care refuză constant a merge la toaletă atâta timp cât sunt la şcoală sau într-un loc străin.

Perioadele de vacanţă pentrecute în hotel sau într-o casă străină, pot conduce şi acestea la apariţia constipaţiei la copii, unii dintre ei refuzând să aibă scaun într-o toaletă străină.

De asemenea, constipaţia la copii poate fi generată şi de schimbări în dietă. Fie că se introduce un aliment nou, fie că se măreşte cantitatea de mâncare obişnuită, tranzitul intestinal al copilului poate avea de suferit. Odată cu introducerea unui aliment nou, părinţii vor fi atenţi la modul în care organismul micuţului va reacţiona.

Copiii care consumă în mod constant şi în exces multe dulciuri, vor avea o predispoziţie spre instalarea episoadelor de constipaţie.

Copiii pot traversa episoade de constipaţie şi pe parcursul unei afecţiuni care presupune  stări febrile, care ţine copilul mai mult timp la pat, conduce la  deshidratare  şi reduce frecvenţa scaunelor.

Constipaţia la copii se poate manifesta pe o perioadă scută, instalarea acesteia fiind influenţată de motive minore şi nu foarte grave. Este vorba despre constipaţia acută, care poate fi corectată cu uşurinţă, funcţiile intestinale revenid la normal. În cazul episoadelor constante şi repetate de constipaţie, se poate vorbi despre o afecţiune cronică, fapt ce implică tratamente pe termen lung şi adoptarea anumitor schimbări. Copii care nu sunt trataţi de constipaţia cronică sunt viitorii adulţi care se vor confrunta cu aceeaşi problemă, care în timp generează probleme de sănătate.

Constipaţia poate influenţa în mod major calitatea vieţii, din acest motiv nu trebuie neglijată la nicio vârstă.

Constipaţia la copii  va fi diagnosticată de către medicul pediatru, fiindu-i de mare ajutor istoricul medical al copilului. Examinarea abdomenului poate furniza date despre  sensibilitate, distensie sau un scaun foarte tare care poate fi simţit.

Examinarea anală are rolul de a depista existenţa unui scaun tare în rectul copilului şi de a contata dacă rectul este dilatat.

Medicul pediatru va fi informat de către părinţi cu datele legate de frecvenţa scaunelor, de consistenţa acestora, de prezenţa urmelor de sânge şi de durerile semnalate de copil. De asemenea, medicul trebuie să ştie dacă cel mic adoptă metoda abţinerii voite, dacă i s-au făcut  recent modificări în dietă sau  în programul zilnic şi dacă i s-a administrat un medicamet.

Pe baza acestor testări, medicul poate diagnostica un episod de constipaţie, însă dacă suspectează eventuale probleme medicale care ar putea genera apariţia constipaţiei, va apela la ecografie abdominală şi teste de sânge şi materii fecale.

Constipaţia cronică la copii poate avea drept cauză şi  o serie de tulburări medicale cu care se confruntă organismul.

Hipotiroidismul poate fi una dintre cauzele care generează apariţia constipaţiei la copii. Activitatea redusă a glandei tiroide poate susţine o activitate scăzută a muşchilor intestinali. Boala poate apărea la orice vârstă.

Boala Hirschsprung este o afecţiune congenitală foarte rară şi este caracterizată prin faptul că un segment din colon nu are celule ganglionare. Din cauza lipsei acestor celule nervoase, colonul nu poate recepta instrucţiunile de la creier, deci nu poate funcţiona normal. Copiii care manifestă acestă boală, prezintă  simptomele încă din primele săptămâni  de viaţă. Scaunele acestora sunt mici şi sub formă de baldă. Medicul pediatru, împreună cu un gastroenterolog şi un chirurg pot decide ce teste suplimentare se impun şi cum se va interveni.

Diabetul zaharat, modificările la nivelul calciului şi potasiului din sânge, intoxicaţiile cu plumb, tulburările sistemului nervos, deficitul de atenţie, depresia, fibroza chistică, toate acestea sunt afecţiuni care pot genera probleme la nivelul tranzitului intestinal. Copiii diagnosticaţi cu oricare dintre aceste afecţiuni vor  fi trataţi  de către medicii specialişti, în vederea tratării şi ameliorării.

Fiecare copil  va fi tratat diferit în vederea combaterii constipaţie, în funcţie de simptome, istoric medical  şi de vârstă.

Medicul va prescrie laxative uşoare, metode de eliminare a scaunului şi va da sfaturi legate de modificările care ar trebui aduse dietei copilului.

Se va interveni asupra meniului zilnic al micuţului, incluzând  cereale integrale, fructe şi legume proaspete, supe, ciorbiţe, prăjituri preparate în casă şi  se vor evita preparatele din comerţ.

Se va asigura hidratarea optimă cu apă, ceaiuri  şi sucuri de pere şi mere diluate cu apă.

Părinţii trebuie să susţină educarea celui mic în vederea respectării obiceiurilor regulate de toaletă şi să explice importanţa susţinerii stimulării şi  eliminării scaunelor.

Pentru cei mai mititei, părinţii vor respecta indicaţiile şi  tratamentul medicului şi vor interveni în alimentaţia acestora atât cât permite stadiul la care se află schema de diversificare.

În oricare dintre cazuri, hidratarea optimă şi corectă are un rol hotărâtor în vederea tratării constipaţiei.

Constipaţia la copii implică consult medical, diagnosticare corectă, tratament adaptat fiecărui copil în parte, nu generalizat, modificări ale dietei şi respectarea regulilor de igienă zilnică. Părintele are datoria de a se prezenta cu micuţul la medic, astfel evitându-se apariţia complicaţiilor ce pot surveni în urma netratării constipaţiei sau nedepistarea  posibilelor afecţiuni care stau la baza instalării constipaţiei la copii.

Cele mai bune ceaiuri contra constipației la copii

Oricine poate suferi, la un moment dat, de un episod de constipație. Nici copiii nu sunt scutiți de această neplăcere, cu mențiunea că în cazul lor constipația este ceva mai dificil de tratat deoarece aceștia nu au voie să urmeze anumite tratamente specifice doar în cazul adulților. În acest caz, […] mai mult »

Constipaţia la copii

Constipaţia este o problemă întâlnită frecvent la copii. Constipaţia în cazul copiilor nu are aceleaşi cauze ca şi în cazul adulţilor, deoarece tranzitul lor intestinal se află în dezvoltare, fapt ce aduce modificări permanente. Monitorizarea tranzitului intetinal la copii se face în mod diferit decât la adulţi. Simptome În mod […] mai mult »

Constipația la copii. Cum poate fi combătută

Chiar dacă pare o afecțiune rezervată exclusiv adulților, constipația se întâlnește destul de frecvent și în rândul copiilor. Sedentarismul și alimentația necorespunzătoare sunt principalele cauze ale constipației la copii. Spre deosebire de adulți, la copii constipația poate fi mai ușor prevenită, iar totul se rezolvă fără ajutorul medicamentelor cu efect […] mai mult »

Cauze ale constipaţiei la copii

Episoade de constipație pot apărea oricând. Nici chiar copiii nu sunt scutiți de ele. De multe ori, constipația la copii este chiar mai dificil de tratat decât la adulți, deoarece multe remedii care pot fi folosite în cazul acestora, sunt nerecomandate pentru cei mici. Dar de ce provoacă de fapt […] mai mult »

Bolile copilăriei – top 3 dușmani ai copilului

Cei mici se confruntă cu diverse boli în copilărie. Există însă un Top 3 al dușmanilor organismului celui mic, asupra cărora ar fi bine să vă îndreptați atenția. În prezent se cunosc peste 100.000 de boli. Nu e de mirare că fiecare părinte este îngrijorat de sănătatea copilului său, dorind […] mai mult »