Constipația la bebeluși

Ești recent mămică și deja au început problemele? Crezi că bebelușul tău poate fi constipat? Haideți să vedem cum ne dăm seama dacă are această problemă sau nu.

Constipatia la bebelusi

Cum poți spune dacă bebelușul tău este constipat?

În primul rând, ia în considerare ce este normal pentru copilul tău. Poate avea o mișcare intestinală după fiecare hrană sau poate dura ceva mai mult decât atât. Nu uita că fiecare digestie a bebelușului depinde de ceea ce mănâncă și bea, cât de activ este și cât de repede digeră mâncarea.

Dacă bebelușul bea sau mănâncă alimente solide, va avea probabil o mișcare normală a intestinului cel puțin o dată pe zi. Dacă bebelușul tău este alăptat, nu există un număr de scaune sau un program "normal" - doar ceea ce este tipic pentru copilul tău în urma unei observații personale. Nu este nemaiauzit ca bebelușii alăptați, să aibă o mișcare intestinală și la o perioadă mai mare de 12-14 ore.

După un timp, vei observa obiceiurile unice ale bebelușului. Dacă ești îngrijorată că bebelușul tău poate fi constipat, trebuie să ai în vedere următoarele semnalmente:

Mișcări mai puțin frecvente ale intestinului decât de obicei, mai ales dacă copilul tău nu a avut unul pentru trei sau mai multe zile și este evident inconfortabil.
Atunci când are scaune uscate și grele, care sunt destul de dificil de eliminat, trebuie să ai în vedere o hidratare mai bună a bebelușului – fii sigură ca are o cantitate de apă suficientă pentru organismul său.

Cum îți dai seama dacă cel mic este constipat?

Aceste variații fac parte din dezvoltarea normală a bebelușului dvs. – un scaun sănătos poate varia de la a fi rapid și mult, la a fi moale, dar ferm.

Cel mai important semn al constipației este faptul că scaunul celui mic este tare și uscat. Alte semne de constipației la copii sunt:

Copilul plânge și arată inconfortabil înainte de a face un scaun.
Scaunul miroase foarte urât.
Copilul nu mai mănâncă la fel de mult.
Copilul are o burtă tare.
Două sau mai puține mișcări intestinale pe săptămână
Istoria mișcărilor rare ale intestinului
O masă fecală cu dimensiuni mari se simte în rect în timpul unui examen fizic efectuat de medicul copilului

Împreună cu cele de mai sus, probabil vor exista alte semne de constipație a copilului - simptome precum iritabilitatea și scăderea apetitului, care ar putea să dispară la scurt timp după ce copilul are un scaun mai mare. Când vine vorba de constipația la copii - se subliniază faptul că este important să vorbim cu medicul copilului în loc să încercăm să rezolvăm această problemă pe cont propriu. Constipația la nou-născuții care au o vârstă mai mică de o lună trebuie sa fie adusă imediat în atenția unui medicului pediatru. La această vârsta ar putea fi un semn al unei boli sau a unei o afecțiuni congenitale la care se întâmplă în aproximativ una din 5000 de nașteri - de obicei fiind nevoie de o operație.

De ce copilul tău poate devenii constipat?

Atunci când bebelușul nu se simte bine, probabil că nu mănâncă sau nu bea la fel de mult ca de obicei, ceea ce poate să-i încurce sistemul și să sufere de constipație.

De asemenea, copiii prematuri tind să aibă mai multe probleme cu constipația decât copiii care se nasc la termen. Deoarece sistemele lor digestive nu sunt încă dezvoltate complet, alimentele se deplasează mai lent și nu sunt prelucrate corespunzător, ceea ce duce la un scaun uscat, dur.

În acest caz, sunt mai multe situații posibile:

Mâncare solida. Să nu fiți surprinsă dacă bebelușul devine ușor constipat. Deoarece mănâncă alimente mai solide acest lucru poate fi un lucru normal la început. Adesea, deoarece cerealele de orez - o primă mâncare comună - au un conținut scăzut de fibre. Constipația se poate întâmpla, de asemenea, atunci când începe procesul de dezvăț a bebelușului la laptele matern - acest lucru duce uneori la deshidratare.

Bebelușii care sunt alăptați exclusiv din lapte matern sunt rareori constipați. Laptele matern are echilibrul perfect al grăsimilor și al proteinelor, astfel încât produce scaune care sunt aproape întotdeauna moi - chiar dacă bebelușul tău nu a avut unul timp de câteva zile.

Dacă bebelușul are o alimentație aparte, este posibil ca ceva în alimentația lui să îl facă constipat. Nu este neobișnuit ca componenta proteică din diferite produse alimentare să provoace constipație. Adresați-vă medicului despre schimbarea brandurilor.

(În ciuda a ceea ce ați auzit, cantitatea de fier din complexele alimentare nu cauzează constipație.)

Dacă bebelușul devine deshidratat, sistemul său va răspunde absorbind mai mult fluid din ceea ce mănâncă sau bea - și de asemenea din bolul din intestin. Rezultatul este un scaun gre, uscat, care este dificil de eliminat.

O boală sau o afecțiune medicală. Deși sunt mai puțin frecvente, constipația poate fi cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi hipotiroidismul, botulismul și anumite alergii alimentare și tulburări metabolice. Rareori, constipația este cauzată de o boală gravă sau de un defect de naștere care împiedică funcționarea corectă a intestinului copilului.

Dacă nu pare să existe un motiv pentru care bebelușul are aceste probleme, atunci ar trebui să te adresezi medicului specialist pentru a determina cauza.

Cum pot trata constipația copilului meu?

Iată câteva lucruri de încercat:

Ajută-l să facă ceva exerciții.

Dacă copilul tău iubește să se târască prin casă, încurajează-l să facă câteva tururi. Dacă nu se târăște încă, încearcă să te joci cu picioarele lui. În timp ce se află pe spate, mișcă încet picioarele în față, circular, ca și cum ar pedala la o bicicletă.

Masează burta bebelușului.

Măsoară trei degete sub ombilic în partea stângă jos și aplică o presiune blândă dar fermă cu degetele. Apăsă până când simți o fermitate sau o masă. Menține o presiune ușoară, dar constantă, timp de aproximativ trei minute.

Dacă îți hrănești copilașul cu un complex pentru bebeluș, întreabă-l pe doctorul tău despre trecerea la un alt brand.

Uneori, adăugarea de sirop de porumb la acest complex te poate ajuta: începe cu 1/4 linguriță. Dacă acest lucru nu ajută, mărește treptat cantitatea. Nu-i da mai mult de o linguriță.

Adăugă un suc mic de prune la formulă sau la laptele matern, dacă copilul tău are cel puțin 4 săptămâni.

În mod normal, nu este necesar să îi dai sucul copilului, dar un pic este suficient pentru a ajuta la scăderea constipației. (Încearcă sucul de mere sau de pere dacă copilului nu-i place gustul prunelor.) Dă-i câteva grame pe zi pentru fiecare lună de viață, până la aproape 100 de grame pentru o vârstă de 4 luni. După 8 luni, bebelușul poate avea până la 150 de grame de suc pe zi pentru a trata constipația.

Dacă bebelușul tău este suficient de mare pentru a mânca o varietate de alimente solide, reduceți alimentele constipatoare cum ar fi orezul, bananele și morcovii fierți. Încercă să îi dai câteva linguri de prune, caise sau pere pentru a ajuta la slăbirea mișcărilor intestinului. Pentru cel mai bun rezultat, fă-i copilului mai întâi un masaj pe burtă, apoi adaugă unele alimente bogate în fibre.
Discută cu medicul copilului despre alte opțiuni de tratament.

Întreabă despre utilizarea unui balsam pentru scaun, ce ușurează mișcarea intestinală a copilului tău. Niciodată să nu-i dai un laxativ fără aprobarea medicului.

De asemenea, medicul îți poate sugera să încerci un supozitor pe bază de glicerină dacă copilul tău este sever constipat. Supozitorul stimulează rectul copilului dumneavoastră și îi ajută să elimine un scaun. Utilizarea unui supozitor ocazional este bună, dar nu o faceți în mod regulat, nefiind o metodă recomandată de către medici.

În același segment, aveți în vedere faptul că stimularea rectală poate ajuta intestinele copilului să se miște. Utilizați vaselina pentru a lubrifia vârful unui termometru rectal și introduceți-o în fundul bebelușului. Foarte ușor bateți vârful de câteva ori înainte de a-l scoate. Stimularea va provoca adesea o mișcare intestinală.

În cazul în care bebelușul trece prin astfel de scaune uscate și dure, la care le vezi un pic de sânge sau chiar mici fisuri în pielea delicată în apropierea deschiderii anusului ei, poți aplica o loțiune de aloe vera în zonă pentru a îl ajuta să se vindece. Păstrați zona cât mai curată și mai uscată posibil și menționați fisurile la medicul copilului.

O baie caldă va alina aproape oricui, orice problemă. Apa caldă îl va ajuta să se relaxeze, permițându-i corpului să renunțe la orice mecanism de constipare. Când îl uscați este de asemenea un moment perfect pentru a încerca tehnica de masaj a burții.

Ce nu trebuie să faci?

Deoarece bebelușii sunt mici, ei pot deveni rapid deshidratați. Se recomandă să nu utilizați niciodată uleiuri minerale, clisme sau laxative stimulative pe copilul dumneavoastră.

Dacă niciunul dintre sfaturile anterioare nu ajută la atenuarea constipației bebelușului, este necesară o vizită de medic pentru a exclude orice alte condiții grave sau potențial grave.

Când trebuie să suni la doctor?

Foarte rar, constipația poate fi un semn a unei probleme de sănătate. Mergi cu bebelușul la medicul pediatru sau solicită ajutor dacă:

Copilul tău are o vârstă mai mică de 8 săptămâni și nu a făcut un scaun timp de 2-3 zile.
Copilul tău a fost constipat pentru o vreme fără nici o cauză evidentă, este foarte tulburat, are sânge în scaunul sau are un alt semn de boală.

Apelează la medicul copilului dacă acesta nu mănâncă, pierde în greutatea sau are sânge în scaun. De asemenea, dacă tratamentele de bază, cum ar fi ajustarea dietei sale, nu ajută starea lui trebuie să programezi o vizită la medic. Dacă are mai puțin de 4 luni, cheamă-l pe medicul său; mai ales dacă are scaune foarte dure sau nu are o mișcare intestinală în decurs de 24 de ore. Nu este recomandabil să îi dai copilului un laxativ sau un supozitor fără a consulta mai întâi medicul și de a avea aprobarea sa.

Trebuie să îți îndrepți atenția la fiecare reacție pe care copilul tău o are, fiind extrem de importantă într-o perioadă în care limbajul non-verbal este primar.

Constipaţia la copii cu vârsta de 2-6 luni

Proaspeții părinți sunt extrem de preocupați de scaunul celui mai nou membru al familiei. Consistența, culoarea și mirosul acestuia sunt analizate de părinți, care nu știu exact cum trebuie să stea lucrurile pe acolo. De multe ori, un scaun perfect normal al unui copil alăptat exclusiv este considerat de aceștia […] mai mult »

Cele mai bune remedii pentru constipația bebelușului

Cel mic e constipat? Descoperă cele mai bune remedii pentru constipația bebelușului. Ca orice părinte, îți dorești ca cel mic să fie fericit. Motiv pentru care îi urmărești cu atenție zâmbetul, tresari la fiecare strănut, și, în general, încerci să-l ferești de neplăceri. Cu alte cuvinte, ești gata să faci […] mai mult »