Cauze constipație

Suferiți de constipație dar nu știți ce ar trebui să faceți pentru a scăpa de acest efect? Haideți să aflăm care sunt cauzele ei!

Cauze constipatie

Constipația înseamnă, în general, că nu aveți suficientă „activitate” la nivel intestinal.

Dar aceasta poate însemna și efortul de a avea mișcări intestinale sau scaune care sunt mici, tari și uscate. Vestea bună este că este ușor să tratați constipația și chiar mai ușor să o preveniți - atâta timp cât știți cauzele acesteia.

Cauzele constipării: stilul de viață și dieta

Dieta neadecvată și un stil de viață inactiv sunt cele mai frecvente cauze ale constipației. O lipsă de exerciții fizice și consumul excesiv de alimente nesănătoase pot provoca un adevărat haos asupra sănătății digestive.

Iată câteva aspecte legate de dietă care pot cauza constipația:

 Consumul de lactate
Alimentele bogate în grăsimi și zahăr
Lipsa alimentelor bogate în fibre (cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale)
Lipsa apei și a altor lichide
Alcoolul sau cofeina

Când simțiți că aveți nevoie să mergeți la toaletă este important să nu amânați și să mergeți la cea mai apropriată baie pentru acest lucru. Contrariul poate duce chiar la constipație.

Schimbările în rutina obișnuită pot provoca, de asemenea, probleme cu sistemul digestiv, ducând la constipație din cauza amânării mersului la baie, a lipsei de exerciții fizice și a modificărilor în dietă.

Un exemplu în acest sens sunt perioadele de vacanță, atunci când fiecare tinde către un exces sau ieșirea din rutina creată. Deci, atunci când sunteți în vacanță, încercați să fiți consecvenți și să mâncați multe alimente sănătoase, bogate în fibre, să faceți multe exerciții fizice și să beți o cantitate potrivită de apă.

O altă cauza a constipației sunt medicamentele. De cele mai multe ori acest lucru este regăsit pe prospectul celor mai multe pastile consumate de către noi. Așadar, dacă tocmai ați început să luați un medicament și observați că mișcările intestinului s-au schimbat în felul în care reacționează, agresați-vă medicului dumneavoastră – este posibil ca medicamentul dumneavoastră să fie cauza.

Ce medicamente obișnuite pot provoca constipație? De obicei pe această listă vom vedea pastile din gama celor diuretice, antiacide (cu aluminiu și calciu), narcotice, antidepresive, suplimente, anticonvulsive și tratamente pentru tensiunea arterială.

Constipația poate fi, de asemenea, cauzată de medicamentele luate pentru a le trata – precum laxative. De exemplu, americanii cheltuiesc anual peste 700 de milioane de dolari pentru tratamentul constipației, dar, la fel ca și alte medicamente prescrise, laxativele pot deveni o rutină. Dacă le veți lua prea des puteți provoca sistemul digestiv să devină prea dependent de ele.

Condițiile de sănătate pe care le aveți pot fi o altă cauză a constipației.

Constipația poate fi, de asemenea, un efect secundar sau simptom al multor condiții de sănătate. Aceste condiții pot determina trecerea scaunului mai lent prin colon, ducând la constipație.

Sindromul intestinului iritabil, cunoscut și ca colonul spastic, este unul dintre cele mai frecvente cauze ale constipației. Nu se știe prea multe despre ce cauzează această tulburare digestivă, dar cercetătorii din domeniul medical consideră că pacienții cu această sensibilitate au colonul extrem de predispus la acest efect și, prin urmare, trebuie să monitorizeze tot ceea ce mănâncă.

Alte afecțiuni care pot provoca constipație includ:

Accidentul vascular cerebral
Boala Parkinson
Leziuni ale măduvei spinării
Hipotiroidismul
Sarcina
Diabetul
Lupusul

Îmbătrânirea poate provoca, de asemenea, constipație. Deși poate părea ciudat, acest lucru este cât se poate de normal. Având un organismul îmbătrânit trebuie să luați în considerare aceste probleme pe care le puteți dezvolta mult mai ușor de la o vârstă. În acest caz, trebuie să luați măsuri de prevenție pentru a vă menține regulat mișcările intestinale.

Când să vezi un doctor?

Programați-vă la o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă aveți modificări inexplicabile și persistente în obiceiurile intestinale.

Constipația apare cel mai frecvent atunci când deșeurile sau scaunele se deplasează prea lent prin tractul digestiv sau nu pot fi eliminate în mod eficient din rect, ceea ce poate determina ca scaunul să devină tare și uscat. Constipația cronica are multe cauze posibile.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a obține informații mai personalizate și pentru a afla dacă constipația dumneavoastră este un efect secundar al unei alte probleme de sănătate. Este, de asemenea, o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră dacă există o schimbare semnificativă a obiceiurilor intestinale.

Constipația poate fi inconfortabilă ca și subiect de discuție, dar și mai inconfortabil de tratat și de suportat. Deci, aruncați o privire atentă la obiceiurile zilnice și stilul de viață și vedeți dacă puteți identifica ce ar fi putut cauza constipația dumneavoastră. Un corp sănătos înseamnă digestie sănătoasă - simțiți-vă bine în interior și în exterior.

Deși constipația ocazională este foarte frecventă, unii oameni au o constipație cronică care poate interfera cu capacitatea lor de a-și îndeplini sarcinile zilnice. Constipația cronica poate determina, de asemenea, tulburări excesive de a avea o mișcare intestinala normală și poate duce la alte simptome și afecțiuni.

Tratamentul pentru constipație cronică depinde parțial de cauza principală. Cu toate acestea, în unele cazuri, nu se găsește niciodată o cauză.

Care sunt simptomele pentru constipația cronică?

Mai puțin de trei scaune pe săptămână
Scaune moi sau tari
Mișcări intestinale rare
Simțiți că aveți un blocaj în rect, care împiedică mișcările intestinale
Vă simțiți ca și cum nu puteți goli complet scaunul
Aveți nevoie de ajutor pentru golirea rectului- medicamente de exemplu
Blocaje în colon sau rect
Fisura anală
Ocluzie intestinală
Cancer de colon
Strângerea colonului
Cancer rectal
Probleme cu nervii din jurul colonului și al rectului

Constipația poate fi considerată cronică dacă ați avut două sau mai multe dintre aceste simptome în ultimele trei luni.

Poate că ați făcut modificări în dieta și stilul de viață și încă nu ați observat nicio modificare. În acest moment, poate fi o idee bună să vizitați medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă simptomele intestinului sunt rezultatul altei cauze.

Dacă suferiți de constipație cronică nu înseamnă neapărat că aveți și una dintre aceste cauze ale constipației. Așadar, ar putea fi o idee bună să faceți câteva teste pentru a stabili un  diagnostic adecvat și pentru a verifica exact de ce anume suferiți. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți alte simptome, cum ar fi oboseala, căderea părului, crampe abdominale, modificări ale greutății sau probleme de vedere.

Constipația cronică ar putea fi un semn al următoarelor condiții:

Tiroidă tiroidiană (hipotiroidism)

Când tiroida, o mică glandă aproape de partea din față a gâtului, nu produce suficienți hormoni, poate avea un impact drastic asupra metabolismului. Un metabolism lent are ca rezultat o încetinire a întregului proces digestiv, ceea ce duce la constipație.

Simptomele hipotiroidismului se dezvoltă, de obicei, încet în timp. În afară de constipație, dacă aveți un tiroidian subactiv, puteți, de asemenea, să experimentați:

oboseală
sensibilitate sporită la frig
piele uscată
creștere în greutate
perioadele menstruale neregulate dacă sunteți femeie
subțierea părului
unghii fragile și sensibile
memorie de scurtă durată
o față pufoasă

Un test de sânge cunoscut sub numele de test pentru funcția tiroidiană poate ajuta la evaluarea funcției tiroidei. Dacă vi se pare că aveți hipotiroidism, medicul dumneavoastră va trebui probabil să efectueze mai multe teste. Hipotiroidismul poate fi cauzat de alte afecțiuni, inclusiv:

boală autoimună cunoscută sub numele de boala lui Hashimoto
terapie cu radiații
boli congenitale
tulburări ale organismului
sarcină
deficit de iod
anumite medicamente
cancer

De asemenea, trebuie să aveți în vedere problemele cu mușchii pelvieni implicați în mișcarea intestinului care pot provoca constipație cronică. Aceste probleme pot include:

Incapacitatea de a relaxa mușchii pelvieni pentru a permite o mișcare intestinală
Mușchii pelvieni nu coordonează relaxarea și contracția corectă
Mușchii pelvieni sunt slăbiți
Condiții care afectează hormonii din organism

Hormonii vă ajută să echilibrați fluidele din organism. Bolile și afecțiunile care afectează echilibrul hormonilor pot duce la constipație, inclusiv:

Diabet
Glanda paratiroidă hiperactivă
Sarcina
Tiroida subactivă

Care sunt factorii de risc?

Factorii care pot crește riscul de constipație cronică includ:

Vârsta – așa cum menționam mai sus, organismul poate avea anumite probleme „naturale” la care trebuie să fiți atenți odată cu vârsta
Statisticile au demonstrat că femeile sunt predispuse să dezvolte constipația mai des decât bărbații
Dacă nu consumi suficientă apă
Consumul unei diete cu un nivel de fibre scăzut
Un program cu activități fizice puține sau spre deloc
Consumul anumitor medicamente, inclusiv sedative, narcotice, unele antidepresive sau medicamente pentru a scădea tensiunea arterială, iar lista poate continua
O stare de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau o tulburare de alimentație

Complicațiile constipației cronice includ:

Tendința de a avea o mișcare intestinală poate determina umflarea venelor din și în jurul anusului.
Piele ruptă în anusul dumneavoastră (fisură anală). Un scaun mare sau dur poate provoca răni minuscule în anus.
Scaun care nu poate fi eliminat. Constipația cronică poate provoca acumularea de scaune întărite care se blochează în intestine.

Anxietate – o cauză a constipației

Atunci când sunteți anxios sau stresat, corpul dumneavoastră merge în modul „de atac”. Sistemul nervos simpatic devine activ, ceea ce înseamnă că digestia este pusă în așteptare. Anxietatea care nu se ameliorează, uneori numită tulburare de anxietate generalizată, poate avea un impact asupra procesului dvs. digestiv.

Alte simptome ale anxietății includ:

îngrijorarea excesivă
neliniște
insomnie
iritabilitate
dificultate de concentrare

Anxietatea poate fi tratată cu medicamente și consiliere sau terapie psihologică.

Depresia

Depresia poate provoca constipație din mai multe motive. Persoanele care sunt deprimate pot rămâne în pat toată ziua și au un nivel scăzut al activității fizice. De asemenea, le este schimbată dieta – mănâncă o mulțime de alimente bogate în zahar, grăsimi sau, mai grav,  nu mănâncă deloc. Acest stil de viață și aceste modificări ale regimului alimentar pot duce, cel mai probabil, la constipație.

Medicamentele și consilierea psihologică sunt foarte eficiente pentru persoanele cu depresie. Simptomele depresiei includ:

Lipsa unui sentiment de speranță, lipsă de valoare sau disperare
gânduri de sinucidere
furie
pierderea interesului pentru activități plăcute
probleme de concentrare
oboseală.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, luați în considerare discuția cu un terapeut. Odată ce problemele psihologice sunt abordate, intestinul va răspunde.

În concluzie, constipația poate fi un efect care poate fi trecător sau poate fi un element dintr-o combinație de factori ce pot sublinia apariția unor probleme destul de grave. Indiferent de modul în care vi se pare la prima vedere acest lucru, cel mai important este să fiți atenți la reacțiile corpului dumneavoastră și să acționați în consecință.

Sezonul rece favorizează apariția constipației

Ultimele cercetări medicale susțin că sezonul rece favorizează apariția constipației. Descoperă de ce și află cum să te ferești de această neplăcere. Constipația nu este un termen iubit. Caracterizată printr-o activitate intestinală lentă, ea duce la evacuarea deficitară a scaunelor. În plus, poate cauza o serie de boli, inclusiv apariția […] mai mult »

Tipurile de carne care constipă

Ești un carnivor înrăit? Atunci te-ar putea interesa tipurile de carne care constipă. Există alimente ce micșorează șansele de apariție a constipației. Există însă și produse care sporesc riscul de a te confrunta cu constipația. În ultima categorie, studiile recente au inclus carnea. Conform experților, sistemul digestiv uman întâmpină anumite […] mai mult »

Sindromul colonului iritabil. Cum previi şi tratezi

Sănătatea şi buna funcţionare a colonului este răspunzătoare de starea generală a organismului nostru, dezechilibrele de la acest nivel generând o serie de probleme, printre care şi cele semnalate la nivelul activităţii intestinale. Rolul colonului Colonul are un rol foarte important în procesul de digestie şi detoxifiere, influenţează imunitatea şi […] mai mult »

Educaţia alimentară şi constipaţia

Constipaţia nu este o afecţiunea. Aceasta este diagnosticată prin prisma simptomelor manifestate. Un tranzit intestinal lent va genera probleme la nivelul activităţii intestinale, care se vor concretiza prin dificultăţi în eliminarea scaunului şi printr-o ritmicitate foarte redusă. Cauzele constipaţie Cauzele care conduc la această încetinire a activităţii intestinale şi la […] mai mult »

Parazitii intestinali si tranzitul intestinal lent

Constipaţia este una dintre problemele care pot influenţa calitatea vieţii, simptomele generând o stare generală nu tocmai bună, mai cu seamă în cazul constipaţiei cronice. Constipaţia Constipaţia este reprezentată printr-un tranzit intestinal lent, prin probleme la nivelul intestinelor, concretizate prin dificultatea de eliminare a scaunului şi printr-o frecvenţă redusă. Simptomele […] mai mult »